Kodėl craft alus sukėlė revoliuciją alaus pasaulyje?

Atsiradęs kaip priešprieša įprastam alaus skoniui, craft alus visame pasaulyje sukėlė revoliuciją. Pradėtas gaminti netikėčiausiose vietose, o kai kuriose šalyse iki šiol – netgi „čigoniškai“ verdamas kitų aludarių bravoruose – šis gėrimas užkariauja net išrankiausių gurmanų skonio receptorius. Vidmantas Čičelis, „Vilkmergės“ someljė ir vienas iš didžiausio Lietuvoje craft alaus festivalio – Vilniaus alaus festivalio (VAF) – organizatorių, pasakoja apie populiarėjantį alų ir sako, kad nors jo madas diktuoja JAV aludariai, šį unikalų alų atranda ir vis daugiau lietuvių.

Vidmantas Čičelis

Gimė kaip priešprieša tradiciniam alui

Alaus priskyrimą konkrečiam stiliui lemia jo skonis, spalva, stiprumas, sudedamosios dalys, gamybos būdas ir kilmės vieta. Vokietija, Belgija ar Čekija jau nuo seno vadinamos alaus kraštais, nes čia šis gėrimas turi gilias gamybos ir vartojimo tradicijas. Tuo metu craft alaus kultūra išdygo kaip priešprieša įprastam alaus skoniui – tai suklestėjęs maištininkų, taisyklių laužytojų ir eksperimentatorių amatas, kuriuo siekiama išmokyti ragauti, vertinti pojūčius ir elgtis su alumi kaip su „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintu restorano patiekalu.

„Craft alaus judėjimas atsirado maždaug aštuntame dešimtmetyje JAV. Jo pradžia laikomas metas, kai buvo kilusi reali grėsmė, kad visoje šalyje liks tik 5 bravorai, kurie tuo metu virė standartinį alų. Žmonėms, kurie norėjo naujo skonio, tai netiko ir jie ėmė patys virti alų namuose. Per kelis dešimtmečius iš skurdaus alaus krašto JAV tapo pirmąja alaus šalimi pasaulyje“, - pasakoja V. Čičelis.

Tuo metu Lietuvoje craft alaus judėjimas dar neskaičiuoja nė dešimtmečio, tačiau pastaraisiais metais craft kultūra ir mūsų šalyje tampa vis populiaresnė.

„Ne visi vienodu greičiu pasigavo craft alaus bangą, bet ji įtraukia žmones visame pasaulyje. Sakyčiau, kad Lietuvoje pirmasis bravoras, pradėjęs eksperimentuoti su riboto leidimo, sezoniniais bei įvairiausių naujų alaus rūšių pristatymais, buvo „Vilkmergės“ darykla. Iš tiesų pastebiu, kad craft išpopuliarėjimą labiausiai ir lėmė žmonėms pabodę įprasti alaus skoniai, noras išbandyti kažką nauja, daugiau sužinoti apie alaus gamybos technologijas, alaus derinimą su maistu“, - teigia V. Čičelis.

Pirmosios alaus daryklos – vos keliolikos kvadratinių metrų plote

Pasak V. Čičelio, vienas akivaizdžiausių craft alaus populiarėjimo pavyzdžių – tokio alaus pasirinkimas parduotuvėse.

„Prieš dešimtmetį galėjome rasti vos kelių rūšių užsienietiško alaus, o apie craft alų nebuvome girdėję. Dabar turime galimybę paragauti už Atlanto ar toli Europoje išvirto alaus, palyginti jį su lietuvišku ir įvertinti jo unikalų skonį“, – sako V. Čičelis.

Jis priduria, kad nuo pat alaus daryklų kūrimosi „bumo“, svarbią vietą craft alaus istorijoje užėmė bravorai, kurie virė alų kitiems priklausančiose daryklose. Įdomu ir tai, kad pirmieji craft aludariai alų virė pačiose netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui – vandens malūnuose.

„Į Vilniaus alaus festivalį šių metų gruodžio pradžioje atvyksiantys craft alaus pionieriai – Lenkijos alaus bravoras „Pinta“ iš pradžių buvo čigoniško stiliaus darykla, kuri alų virė kitų daryklose. Ši kompanija savo veiklą pradėjo, ko gero, nuo vieno mažiausių barų pasaulyje – jo plotas buvo tik 23 kv. m. Laikui bėgant buvo nuspręsta, kad tokio ploto visoms svajonėms įgyvendinti nepakaks ir buvo nuspręsta alų virti patiems“, – atskleidžia V. Čičelis.

Naujos daryklos – kaip grybai po lietaus

Pasak V. Čičelio, naujai užgimusiems aludariams kantrybės bei entuziazmo netrūko, ir tai parodo bravorų skaičiaus augimas – nuo kelių craft alaus daryklų pačioje pradžioje iki dešimčių tūkstančių, veikiančių šiuo metu.

„Pasirodo, žmonėms tik to ir tereikėjo – mažosios alaus daryklos pradėjo dygti kaip grybai po lietaus. Ir dabar pastaruosius kelerius metus vien JAV kasdien atsidaro bent po tris naujas alaus daryklas. Ši tendencija persirito per Atlantą ir greitai įgavo pagreitį Europoje. Net tokios, tradiciškai vyno šalimis laikomos šalys, kaip Italija ir Ispanija, turi šimtus alaus daryklų, kurios verda tikrai įspūdingą alų“, – pasakoja V. Čičelis.

VAF dalyviai turės galimybę patys įsitikinti ispanų verdamo alaus kokybe. Dviejų draugų Juan Toledano ir Cesar Martinez prieš metus Ispanijoje įkurta alaus darykla „The Flying Inn“ festivalio metu pristatys savo verdamo alaus rūšis. Daryklos atstovų teigimu, išskirtinis jų bruožas yra tas, kad verdant alų galvojama ne apie rūšių ar butelių skaičių, o apie jo skonį.

„Craft alaus populiarumą lėmė tai, kad žmonės vis labiau orientuojasi į naujų dalykų išbandymą, kitoniškumą ir derinasi prie besikeičiančios alaus vartojimo kultūros. Žmonės nori ragauti, o ne gerti. Mano nuomone, pagrindinė craft alaus savybė – pažangumas. Šis alus išsiskiria tikrai labai aukšta kokybe“, – neabejoja V. Čičelis.

Alaus rūšių galybė: nuo mėlynių iki ananasų skonio

Craft alaus gerbėjai labiausiai vertina itin išraiškingus šios rūšies alaus skonius, kurių yra visa galybė – nuo mėlynių iki rūkyto alaus. Alaus someljė prisimena, kad Lietuvoje didelį perversmą sukėlė „Vilkmergės“ alus su vyšniomis „Kriek“, kuris šalyje buvo pristatytas visiškai nauju formatu, todėl jį gana greitai perėmė ir kiti gamintojai.

„Pavyzdžiui, viena pirmųjų craft daryklų - „Vilkmergės“ verda tik elio tipo alų. Šiuo metu darykloje gaminama daug skirtingų rūšių alaus – pusę metų brandintas „Albier“, vyno statinėse brandintas „Reserve“, Juodųjų serbentų „Stout“, moliūgų alus, įvairus sezoninis alaus ir, žinoma, craft sidras“, – pasakoja V. Čičelis.

Jo teigimu, skirtingų skonių alus, taip pat kaip ir vynas, gali būti derinamas ir prie įvairių patiekalų.

„Apskritai nėra jokio kito gėrimo, turinčio tokią plačią skonių ir kvapų paletę, kaip alus. Ragaujant alų galima patiems pasirinkti, kuris maisto ir alaus derinys yra skaniausias. Man yra tekę ragauti alų su raugintais agurkais, krienais, mėlynėmis ir net daržovėmis. Egzistuoja alus, kuris kvepia kaip ananasų ar persikų sultys, bet tik jį ragaudamas supranti, kad tai yra alus. Gaminant šį gėrimą galima pasitelkti visą išradingumą ir fantaziją – reikia tik nebijoti eksperimentuoti“, – pataria V. Čičelis.

Jis tikisi, kad tokiais įvairiais skoniais pasižymintis craft alus į šiemet pirmąkart organizuojamą Vilniaus alaus festivalį pritrauks gausybę alaus gurmanų ir norinčių susipažinti su visame pasaulyje populiarumo rekordus mušančia craft alaus kultūra.

„Įsivaizduokite – naujo alaus pristatymo rytas. Iki bravoro baro parduotuvės atidarymo liko kelios valandos, tačiau lauke jau driekiasi kelių šimtų metrų eilė. Žmonės joje stovi tik tam, kad paragautų naujo alaus – ir tai ne fantazija, o realybė, kuri šiuo metu vyksta JAV. Mūsų kaimynai lenkai Varšuvoje kasmet organizuoja craft alaus festivalį, kurio metu vidutiniškai pristato daugiau nei 200 naujų alaus rūšių, atsiradusių vos per pusmetį. Lietuvoje pagaliau taip pat turėsime alaus festivalį, kokio dar niekad nėra buvę – ir viskas tik todėl, kad craft alus keičia pasaulį“, – įsitikinęs V. Čičelis.

VAF – tai didžiausias Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus, pramogų sričių specialistus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Festivalyje taip pat dalyvaus gausybė gatvės maisto atstovų – vadinamųjų „food truck‘ų“, kuriuos organizatoriai atsirinko itin atsakingai. Bus siekiama parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais ir griauti mitą, kad tai galima daryti tik degustuojant vyną. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1-2 dienomis menų fabrike „Loftas“.

zenpr.lt
kraft alus festivalis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Kultūra
Birželio pradžioje patalpų Vilniaus spaudos rūmuose duris užvėręs rekonstrukcijai Keistuolių teatras pradeda jau 32-ąjį sezoną. Šie metai trisdešimtąjį jubiliejų mininčiam teatrui – kupini kelionių po visą Lietuvą: kol namų salėje pluša darbininkai, kūrybinė Keistuolių komanda su savo spektakliais aplankys per 13 skirtingų miestų, o rudens pabaigoje trumpam sugrįžę į gimtąsias patalpas pristatys dvi premjeras vaikams ir jaunimui. 30-uosius veiklos metus šv...
Įvairios
Siekiant pagerinti eismo saugą, magistralėje A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda planuojama įrengti 49 naujas greičio valdymo ir įspėjimo sistemas. Svarbi jų dalis – elektroniniai kintamos informacijos kelio ženklai, galintys riboti leistiną greitį pagal susidariusią situaciją. „Pažangus eismo valdymo būdas ypatingai svarbus tokioje intensyvaus eismo magistralėje kaip Vilnius–Kaunas. Kintamos informacijos kelio ženklai papildomai ribos leistiną greitį esant rizikin...
Įvykiai
Pasižvalgyti ir susipažinti kaip organizuojamas ir valdomas visos šalies traukinių eismas, pasidaryti asmenukę šalia lokomotyvo, pasivėžinti rankine drezina, pamatyti 40 tonų galios kraną ir sužinoti kaip formuojami krovininių vagonų sąstatai – visa tai ir dar daugiau galėsite rugsėjo 13-21 dienomis. AB „Lietuvos geležinkeliai" kviečia į 9 dienų ekskursijų ir renginių ciklą, leisiantį artimiau susipažinti su Lietuvos geležinkeliais, dar nematytomis industr...
Įvairios
Atvykus į oro uostą ne vienam keliautojui sukirba klausimas – kaip kuo greičiau ir be vargo praeiti keleivių saugumo patikrą? Aviacijos ekspertai teigia, kad ji tetruks vos kelias minutes, jei kai kuriuos darbus padarysite dar būdami namuose ir prisiminsite, kokių daiktų į bagažą dėti negalima. Skysčius geriau susipakuoti dar namuose Oro uoste prieš aviacijos saugumo patikrą keleivių prašoma pateikti kai kuriuos iš savo vežamų asmeninių daiktų, pavyzdžiui,...
Įvairios
Skrydžių baimė apkartina didelės dalies žmonių keliavimą, atostogas, sukelia įvairių nepatogumų. Ir nors to priežasčių yra daugybė, tačiau kiekvienu atveju žmonėms įmanoma padėti, teigia 25 metų patirtį aviacinės psichologijos srityje turinti psichologė, VGTU ir VU dėstytoja dr. Liudmila Lobanova. „Visi dėl kažko nerimauja. Keliaujant lėktuvu nerimas atsiranda dar prieš skrydį, net nepasiekus oro uosto – norima nepavėluoti, neužtrukti saugumo patikroje ir...
Sportas
Lietuvos rinktinės žygis FIBA pasaulio taurėje baigsis jau po antrojo etapo – tai paaiškėjo po to, kai Dainiaus Adomaičio auklėtiniai L grupės rungtynėse 78:75 (14:26, 26:24, 14:15, 21:13) nusileido Prancūzijos komandai ir prarado net ir teorinius šansus žengti į tolimesnį etapą. Tuo tarpu kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino Prancūzijos ir Australijos komandos, kurios, likus vienerioms grupės rungtynėms, Lietuvos komandą lenkia dviem pergalėmis. Po pir...
Sportas
Lietuvos krepšininkai (2-1) FIBA pasaulio taurės turnyro H grupės mače su australais (3-0) ilgai vijosi varžovus, ketvirtame kėlinyje jau turėjo iniciatyvą savo rankose, tačiau nesėkmingai sužaidė dvikovos pabaigą ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 82:87 (19:27, 22:25, 19:16, 22:19). Toks rezultatas reiškia, jog lietuviai H grupėje liko antroje vietoje ir kito etapo varžybas pradės be įskaitinės pergalės. L grupės kovose lietuvių lauks Prancūzijos ir D...
Įvairios
Tragiškas vilniečio jaunuolio likimo posūkis Kipre – kaklo lūžis, paralyžius, nesėkminga operacija, skausminga asmeninio gyvenimo drama „Nelaimė man atsitiko Kipre, kur atvažiavau padirbėti, – pasakoja vilnietis Liusjenas Aukštuolis. – Lietuvoje buvo pats 2008-ųjų krizės įkarštis, darbų statybose nebuvo. O aš jau buvau vedęs, turėjau išlaikyti šeimą, skambinau visur, ieškodamas nors kokio darbo. Tuo metu man paskambino pusbrolis iš Kipro, papasakojo kaip t...
Įvykiai
Didžiausia Baltijos šalyse elektrinių paspirtukų dalijimosi paslaugos teikėja „CityBee“ vakar pakvietė į „1 000 šalmų“ akcijos baigiamąjį renginį. Jame buvo ne tik dalijami šalmai paspirtukininkams, anksčiau išsprendusiems eismo kultūros testą (http://bit.ly/EismoKultūra), bet ir pristatyta „CityBee“ elektrinių paspirtukų naudojimo statistika. Drauge su policijos, Vilniaus miesto savivaldybės ir Susisiekimo ministerijos atstovais taip pat aptarta elektrini...