Populiarusis septynetas: kokius patiekalus labiausiai mėgome šiemet?

Virtuvė, kaip ir daugelis kitų kultūroms bei menams priskiriamų reiškinių, visada ieško savyje kažko naujo ir netikėto, bando nustebinti šiuolaikinį viską mačiusį gastronomą. Vieni bandymai sulaukia mažiau dėmesio, kiti daugiau, o treti tampa vadinamaisiais maisto „trendais“ – patiekalais, kuriuos turi paragauti visi, kas nori spėti su besikeičiančiu ir nenuspėjamu pasaulio tempu.

Šiandien pristatome Jums įdomius ir kiek netikėtus faktus apie septynis populiariausius patiekalus pasaulyje ir Lietuvoje. Tarp jų sutiksime ne tik klasikiniu lietuvišku patiekalu bandančiu tapti kebabą, bet ir keletą egzotinių maisto produktų.

Plėšytos mėsos mėsainiai arba viso gero greitam maistui

Plėšyta mėsa burgeryje yra visiškai kitokia sensacija nei eilinis maltos mėsos maltinukas tarp dviejų plonų bandelių, tad nenuostabu, kad būtent tokio tipo mėsainiai yra vieni iš populiariausių patiekalų, kuriais šiuo metu mėgaujasi pasaulis.

Kas yra įdomu, jog mėsainiai laikomi greitu maistu, bet vien tinkamai paruošti plėšytą mėsą, kurią deda ant mėsainių – marinuoti, troškinti ir t. t. – prireikia daugiau nei keturių valandų. Tiesa, Lietuvoje plėšytos mėsos mėsainiai dar tik skinasi savo kelia į gurmanų širdis bei skrandžius. Anot didžiausios Lietuvoje maisto pristatymo įmonės, Foodout.lt, grupės plėtros ir vystymo vadovo, Eugenijaus Toleikio, nors į namus vis dar užsisakoma daug tradicinių mėsainių, plėšytos mėsos mėgėjų skaičius taip pat auga – kai kuriose restoranuose būtent jie tampa lyderiais su bemaž 66 proc. iš viso įvykdomų mėsainių užsakymų į namus!

Čikagietiško stiliaus pica – naujausia picos rūšis užkariavusi pasaulį

Dar vienas iš šių metų maisto gurmanų karščiausių atradimų – ypatingoji Čikagos pica. Stebina tai, kad palyginus su savo giminaitėmis paprastosiomis plonapadėmis picomis, čikagietiška versija yra labai jauna – ją sukūrė vos 1946 m. Kita įdomi detalė, kuri skiria šią picos rūšį nuo kitų – neįtikėtinas sūrio bei ingredientų kiekis, dedamas ant patiekalo. Būtent dėl šios priežasties, ši pica yra bene vienintelė, kuriai yra būtini įrankiai valgyti.

Šiuo metu Lietuvoje yra mažokai vietų, iš kurių būtų galima užsisakyti šias picas į namus, tačiau viename restorane Vilniuje, pagal E. Toleikio pateiktą Foodout.lt statistiką čikagietiškų picų yra užsakoma beveik aštuonis kartus daugiau nei įprastų plonapadžių picų. Tad tendencija aiškėja – jauniausia picų šeimos narė drąsiai užkariauja ir lietuvių skrandžius.

Falafeliai randantys savo vietą lietuviškuose skrandžiuose ir širdyse

Jau senai užsienyje ragaujamas patiekalas – vis dar naujovė lietuviams. Legendos byloja, kad falafelių gimtinė yra senovės Egiptas, o tiksliau didingasis Aleksandrijos miestas. Islamizacijos metu, patiekalas pasklido po Artimuosius rytus.

Įdomu tai, kaip falafeliai lėtai, tačiau užtikrintai skverbėsi į skeptiškų lietuvių pietų racioną. Foodout.lt direktorius, Tadas Čekavičius, komentavo: „Foodout.lt užsakymų statistika apie šio patiekalo ištakas Lietuvoje iš tiesų stulbina – 2014 m. jų į namus buvo užsakyta vos penki vienetai! Tačiau jau 2015 metais užsakymų skaičius viršijo 100, o pats pikas buvo pasiektas pernai – vis daugiau restoranų pradėjo siūlyti šį puikų užkandį, kuris yra puikus pakaitalas norintiems sveikesnio greito maisto.“

Karalius kebabas

Be jokios abejonės, kebabų kulto lietuviai dar ilgai neatsisakys. Tai yra visų laikų populiariausias Foodout.lt patiekalas užsakytas į namus Lietuvoje – dažniausiai į namus keliauja kebabas su kiauliena, tačiau jį pasirengęs aplenkti ir kebabas su vištiena. Tačiau ar žinojote, kad šis patiekalas yra vienas iš seniausių žinomų tradicinių rytietiškų patiekalų? Šaltiniai byloja, kad pirmą kartą žodis „kebabas“ buvo aptiktas viename turkiškame rankraštyje, parašytame 1377 metais!

Statistika ir faktai apie lietuvių meilę šiam legendiniam patiekalui kalba patys už save – 2014 m. kebabų į namus buvo užsakyta 530 vnt., 2015 m. – 7830 vnt., tada vyko didelis kiekybinis šuolis 2016 m. su 28,401 vnt. kebabų o šiemet, panašu, mušami visi rekordai su 30, 593 vnt. laimingai į namus alkstantiems pristatytais kebabais! Galima drąsiai teigti, kad kebabai – karalius, kurį dar ilgai teks regėti triumfuojant populiariausio patiekalo soste.

Nepelnytai neskaniu apšauktas nealkoholinis alus

Viešojoje erdvėje gerai girdimos diskusijos apie alkoholio vartojimo žalą jaučiasi ir maisto prekiautojų tarpe. Pirmiausia, nealkoholinio alaus pasiūla daugelyje restoranų atsirado, kaip alternatyva įprastam alui. Vis dėlto, nealkoholinis alus kol kas dar tik bando rasti savo pirkėją.

Anot E. Toleikio, užsakymų į namus statistika griežta: alkoholinio alaus užsakoma 90 proc. daugiau nei nealkoholinio alaus. Įrodyta, kad viena iš priežasčių yra besiskiriantis skonis: tos pačios rūšies nealkoholinio ir alkoholinio alaus skoniai gali nežymiai skirtis. Kadangi alkoholis šalina skysčius iš mūsų kūno tą pradedant daryti dar burnoje, geriant alkoholinį alų, burnoje jaučiasi sausumas, kai geriant tokį pat nealkoholinį – ne. Iš čia ir atsiranda iliuzija, kad alaus skonis skiriasi.

Stiprus veganiško maisto fanų klubas

Kas jau kas, tačiau veganiška virtuvė tikrai yra viena iš dažniausiai linksniuojamų maisto rūšių tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje. Daugelis restoranų sulaukia paskatų turėti dar daugiau sveiko maisto pasirinkimo užsakymams į namus vykdyti – ypač vegetariškos ar veganiškos virtuvės. Poreikis sveikai maitintis kyla, o skubantiems žmonėms, kurie nori spėti visur, laiko maisto gamybai nelieka, tad norint išvengti greito maisto nuodėmių, puiki galimybė yra sveiko maisto tiesiog užsisakyti į namus ar darbą.

Įdomu tai, kad užsakymų į namus kiekio prasme veganiškas maistas nėra labai populiarus tarp plačiųjų masių, tačiau klientai, kaip teigia T. Čekavičius: „Kurie užsisako šį maistą yra lojalūs – jų skaičius nėra itin augantis, bet pasižymintis stabilumu.“ Be viso to, Nobelio premijos laureatė Elizabeth Blackburn neseniai atrado, kad tie žmonės, kurie maitinasi veganiškai, bėgant laikui sugeba pakeisti daugiau nei 500 savo genų – išjungiami genai, kurie yra atsakingi už įvairius susirgimus, tarp kurių yra vėžys arba širdies infarktas!

Būsimasis belgiškų vaflių renesansas

Desertui – šiuo metu ypač „ant bangos“ esantys belgiški vafliai tinkami ne vien tik paskaninti pietų pabaigą, tačiau ir pažymėti gražią progą. Vienas dainininkas – Parry Gripp – juos taip mėgsta, kad net specialiai sukūrė dainą „Do You Like Waffles?“. Kitas didis šio patiekalo mėgėjas Patrick Bertoletti netgi pateko į Gineso rekordų knygą, kaip per dešimt minučių suvalgęs daugiausiai šios rūšies vaflių – net 29! Kad ir kaip bebūtų, šį maisto kultą suprasti nėra sunku. Užtenka vien tik pasižiūrėti, kokie priedai būna pateikiami prie šio patiekalo!

„Šis patiekalas kol kas nėra populiarus ir keliaujantis tiesiai į smaližių namus, tačiau atsižvelgiant į sąlyginai nebrangią jo kainą, tikimasi, kad labai greitai belgiški vafliai kuo toliau tuo labiau užkariaus maisto išvežiotojų krepšius ir pradės tikrą renesansą lietuvių pietavimo bei smaližiavimo tradicijose!“,– pasakojo T. Čekavičius.

Gastronomijos pasaulis nuolatos atneša netikėtų naujovių į mūsų kasdienį racioną, tad įdomu kokių naujų „trendų“ turėsime artimiausiu metu. Kaip teigia T. Čekavičius: „Kiekvieną savaitę Foodout.lt prisijungia restoranai su naujais patiekalais, tad visuomet smalsu stebėti, kas iš jų taps populiaria tendencija ateityje."

zenpr.lt
maistas virtuvė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Kuo panašūs žmonės, gimę pirmosios Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu ir po 1990-ųjų? Kuo abi šios kartos skiriasi nuo savo tėvų? Sociologai, istorikai ir filosofai sutinka, kad, nepaisant amžiaus skirtumo, šalies nepriklausomybės metais gimę žmonės turi nemažai bendro. Pavyzdžiui, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi ar turi labiau išreikštą liberalumą, palyginus su žmonėmis, augusiais priespaudos metais.   Svarbi aplinkos įtaka Klaipėdos universiteto So...
Įdomu!
Velykos arba Šventos Velykos – krikščionių šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikelimą iš numirusių po nukryžiavimo, kaip tai aprašyta Naujajame testamente. Tai įvykę trečią dieną po Kristaus mirties (mirties dieną skaičiuojant kaip pirmą dieną).Velykos yra svarbiausia daugelio krikščionių šventė, kuria išreiškiamas didelis džiaugsmas dėl galutinės Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį (šetoną). Kai kurių protestantų supratimu svarbiausia yra Kristaus mirties...
Laisvalaikis
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukel...
Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...
Įvykiai
Rugpjūčio 1 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų kieme jūsų laukia didingas ir unikalus renginys: neregėta muzikos, šokio ir vizualizacijų spektaklio Atgimstantis žmogus premjera. Pasirodymą nuspalvins ir nepaliks jūsų abejingais Renesanso epochos meno šedevrų 3D vaizdo projekcijos. „Projekto kūrybinė komanda, suburta iš Baroko operos orkestro muzikantų, klasikinio baleto šokėjų, profesionalių vaizdo projekcijų kūrėjų ir išmaniųjų technologi...
Įvykiai
2019 m. birželio 30 - liepos 7 dienomis geros muzikos ekspertai ,,Bardai LT” kvies susiburti jaunuosius dainų autorius.  Rūdiškėse, amatų mokykloje ,,Sodžiaus meistrai” vyks ,,Jaunųjų dainų autorių stovykla”, kurioje ištikimai, jau septynerius metus iš eilės savo meistriškumu ir patirtimi dalinasi kompozitoriai Andrius Kulikauskas bei Aras Žvirblys, aktoriai, bardai Giedrius Arbačiauskas ir Gediminas Storpirštis. Savaitę trunkančioje stovykloje – dainų aut...