Populiarusis septynetas: kokius patiekalus labiausiai mėgome šiemet?

Virtuvė, kaip ir daugelis kitų kultūroms bei menams priskiriamų reiškinių, visada ieško savyje kažko naujo ir netikėto, bando nustebinti šiuolaikinį viską mačiusį gastronomą. Vieni bandymai sulaukia mažiau dėmesio, kiti daugiau, o treti tampa vadinamaisiais maisto „trendais“ – patiekalais, kuriuos turi paragauti visi, kas nori spėti su besikeičiančiu ir nenuspėjamu pasaulio tempu.

Šiandien pristatome Jums įdomius ir kiek netikėtus faktus apie septynis populiariausius patiekalus pasaulyje ir Lietuvoje. Tarp jų sutiksime ne tik klasikiniu lietuvišku patiekalu bandančiu tapti kebabą, bet ir keletą egzotinių maisto produktų.

Plėšytos mėsos mėsainiai arba viso gero greitam maistui

Plėšyta mėsa burgeryje yra visiškai kitokia sensacija nei eilinis maltos mėsos maltinukas tarp dviejų plonų bandelių, tad nenuostabu, kad būtent tokio tipo mėsainiai yra vieni iš populiariausių patiekalų, kuriais šiuo metu mėgaujasi pasaulis.

Kas yra įdomu, jog mėsainiai laikomi greitu maistu, bet vien tinkamai paruošti plėšytą mėsą, kurią deda ant mėsainių – marinuoti, troškinti ir t. t. – prireikia daugiau nei keturių valandų. Tiesa, Lietuvoje plėšytos mėsos mėsainiai dar tik skinasi savo kelia į gurmanų širdis bei skrandžius. Anot didžiausios Lietuvoje maisto pristatymo įmonės, Foodout.lt, grupės plėtros ir vystymo vadovo, Eugenijaus Toleikio, nors į namus vis dar užsisakoma daug tradicinių mėsainių, plėšytos mėsos mėgėjų skaičius taip pat auga – kai kuriose restoranuose būtent jie tampa lyderiais su bemaž 66 proc. iš viso įvykdomų mėsainių užsakymų į namus!

Čikagietiško stiliaus pica – naujausia picos rūšis užkariavusi pasaulį

Dar vienas iš šių metų maisto gurmanų karščiausių atradimų – ypatingoji Čikagos pica. Stebina tai, kad palyginus su savo giminaitėmis paprastosiomis plonapadėmis picomis, čikagietiška versija yra labai jauna – ją sukūrė vos 1946 m. Kita įdomi detalė, kuri skiria šią picos rūšį nuo kitų – neįtikėtinas sūrio bei ingredientų kiekis, dedamas ant patiekalo. Būtent dėl šios priežasties, ši pica yra bene vienintelė, kuriai yra būtini įrankiai valgyti.

Šiuo metu Lietuvoje yra mažokai vietų, iš kurių būtų galima užsisakyti šias picas į namus, tačiau viename restorane Vilniuje, pagal E. Toleikio pateiktą Foodout.lt statistiką čikagietiškų picų yra užsakoma beveik aštuonis kartus daugiau nei įprastų plonapadžių picų. Tad tendencija aiškėja – jauniausia picų šeimos narė drąsiai užkariauja ir lietuvių skrandžius.

Falafeliai randantys savo vietą lietuviškuose skrandžiuose ir širdyse

Jau senai užsienyje ragaujamas patiekalas – vis dar naujovė lietuviams. Legendos byloja, kad falafelių gimtinė yra senovės Egiptas, o tiksliau didingasis Aleksandrijos miestas. Islamizacijos metu, patiekalas pasklido po Artimuosius rytus.

Įdomu tai, kaip falafeliai lėtai, tačiau užtikrintai skverbėsi į skeptiškų lietuvių pietų racioną. Foodout.lt direktorius, Tadas Čekavičius, komentavo: „Foodout.lt užsakymų statistika apie šio patiekalo ištakas Lietuvoje iš tiesų stulbina – 2014 m. jų į namus buvo užsakyta vos penki vienetai! Tačiau jau 2015 metais užsakymų skaičius viršijo 100, o pats pikas buvo pasiektas pernai – vis daugiau restoranų pradėjo siūlyti šį puikų užkandį, kuris yra puikus pakaitalas norintiems sveikesnio greito maisto.“

Karalius kebabas

Be jokios abejonės, kebabų kulto lietuviai dar ilgai neatsisakys. Tai yra visų laikų populiariausias Foodout.lt patiekalas užsakytas į namus Lietuvoje – dažniausiai į namus keliauja kebabas su kiauliena, tačiau jį pasirengęs aplenkti ir kebabas su vištiena. Tačiau ar žinojote, kad šis patiekalas yra vienas iš seniausių žinomų tradicinių rytietiškų patiekalų? Šaltiniai byloja, kad pirmą kartą žodis „kebabas“ buvo aptiktas viename turkiškame rankraštyje, parašytame 1377 metais!

Statistika ir faktai apie lietuvių meilę šiam legendiniam patiekalui kalba patys už save – 2014 m. kebabų į namus buvo užsakyta 530 vnt., 2015 m. – 7830 vnt., tada vyko didelis kiekybinis šuolis 2016 m. su 28,401 vnt. kebabų o šiemet, panašu, mušami visi rekordai su 30, 593 vnt. laimingai į namus alkstantiems pristatytais kebabais! Galima drąsiai teigti, kad kebabai – karalius, kurį dar ilgai teks regėti triumfuojant populiariausio patiekalo soste.

Nepelnytai neskaniu apšauktas nealkoholinis alus

Viešojoje erdvėje gerai girdimos diskusijos apie alkoholio vartojimo žalą jaučiasi ir maisto prekiautojų tarpe. Pirmiausia, nealkoholinio alaus pasiūla daugelyje restoranų atsirado, kaip alternatyva įprastam alui. Vis dėlto, nealkoholinis alus kol kas dar tik bando rasti savo pirkėją.

Anot E. Toleikio, užsakymų į namus statistika griežta: alkoholinio alaus užsakoma 90 proc. daugiau nei nealkoholinio alaus. Įrodyta, kad viena iš priežasčių yra besiskiriantis skonis: tos pačios rūšies nealkoholinio ir alkoholinio alaus skoniai gali nežymiai skirtis. Kadangi alkoholis šalina skysčius iš mūsų kūno tą pradedant daryti dar burnoje, geriant alkoholinį alų, burnoje jaučiasi sausumas, kai geriant tokį pat nealkoholinį – ne. Iš čia ir atsiranda iliuzija, kad alaus skonis skiriasi.

Stiprus veganiško maisto fanų klubas

Kas jau kas, tačiau veganiška virtuvė tikrai yra viena iš dažniausiai linksniuojamų maisto rūšių tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje. Daugelis restoranų sulaukia paskatų turėti dar daugiau sveiko maisto pasirinkimo užsakymams į namus vykdyti – ypač vegetariškos ar veganiškos virtuvės. Poreikis sveikai maitintis kyla, o skubantiems žmonėms, kurie nori spėti visur, laiko maisto gamybai nelieka, tad norint išvengti greito maisto nuodėmių, puiki galimybė yra sveiko maisto tiesiog užsisakyti į namus ar darbą.

Įdomu tai, kad užsakymų į namus kiekio prasme veganiškas maistas nėra labai populiarus tarp plačiųjų masių, tačiau klientai, kaip teigia T. Čekavičius: „Kurie užsisako šį maistą yra lojalūs – jų skaičius nėra itin augantis, bet pasižymintis stabilumu.“ Be viso to, Nobelio premijos laureatė Elizabeth Blackburn neseniai atrado, kad tie žmonės, kurie maitinasi veganiškai, bėgant laikui sugeba pakeisti daugiau nei 500 savo genų – išjungiami genai, kurie yra atsakingi už įvairius susirgimus, tarp kurių yra vėžys arba širdies infarktas!

Būsimasis belgiškų vaflių renesansas

Desertui – šiuo metu ypač „ant bangos“ esantys belgiški vafliai tinkami ne vien tik paskaninti pietų pabaigą, tačiau ir pažymėti gražią progą. Vienas dainininkas – Parry Gripp – juos taip mėgsta, kad net specialiai sukūrė dainą „Do You Like Waffles?“. Kitas didis šio patiekalo mėgėjas Patrick Bertoletti netgi pateko į Gineso rekordų knygą, kaip per dešimt minučių suvalgęs daugiausiai šios rūšies vaflių – net 29! Kad ir kaip bebūtų, šį maisto kultą suprasti nėra sunku. Užtenka vien tik pasižiūrėti, kokie priedai būna pateikiami prie šio patiekalo!

„Šis patiekalas kol kas nėra populiarus ir keliaujantis tiesiai į smaližių namus, tačiau atsižvelgiant į sąlyginai nebrangią jo kainą, tikimasi, kad labai greitai belgiški vafliai kuo toliau tuo labiau užkariaus maisto išvežiotojų krepšius ir pradės tikrą renesansą lietuvių pietavimo bei smaližiavimo tradicijose!“,– pasakojo T. Čekavičius.

Gastronomijos pasaulis nuolatos atneša netikėtų naujovių į mūsų kasdienį racioną, tad įdomu kokių naujų „trendų“ turėsime artimiausiu metu. Kaip teigia T. Čekavičius: „Kiekvieną savaitę Foodout.lt prisijungia restoranai su naujais patiekalais, tad visuomet smalsu stebėti, kas iš jų taps populiaria tendencija ateityje."

zenpr.lt
maistas virtuvė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Bilietas į renginį - puiki dovana ir senam, ir jaunam, ir artimam giminaičiui, ir mylimam draugui. Tačiau renginių pasiūla, ypač didžiuosiuose šalies miestuose, tokia didelė, kad kitam asmeniui išrinkti tinkamiausią ir įdomiausią renginį lengva ne visada. Šiuo metu bilietų į daugiau nei 2 tūkst. renginių siūlanti bilietų platinimo bendrovė „Tiketa" pasidalino mintimis apie tai, kokius renginius reikėtų rinktis pagal žmogaus Zodiako ženklą.   AVINAS  Ugning...
Laisvalaikis
Atvėsus orams ir užšalus sekliesiems šalies vandens telkiniams, aplinkosaugininkai primena žvejams mėgėjams, kad privalu laikytis žvejybos ant ledo reikalavimų ir elgtis atsakingai. Artimiausiomis dienomis, kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (LHMT), ledo danga jau susidarys ir vidutinio gylio ežeruose. Ledas laikomas nesaugiu, jeigu yra plonesnis nei 7 cm. Jis formuojasi nuo priekrantės zonos, todėl yra saugus tik...
Laisvalaikis
Arbata yra vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje, tad nenuostabu, jog metuose egzistuoja ypatinga diena, skirta būtent šiam gėrimui. Tai – gruodžio 15-oji, Tarptautinė arbatos diena. Šios dienos sukūrimo idėja egzistavo daugelį metų, tačiau veiksmų buvo imtąsi prieš kiek daugiau nei dešimtmetį. Pirmieji šventiniai renginiai vyko 2005 metais Delyje ir 2006 metais Šri Lankoje. Tarptautinė arbatos diena nebuvo sukurta tam, kad tądien išgertumėte vienu...
Sveikata
Kraujo donorystė ir profesionalus ar aktyvus sportas suderinama, jei abi šios veiklos yra planuojamos iš anksto. Paaukojus kraujo į treniruotes reikėtų grįžti palengva, nepervargti, prižiūrėti mitybą“, – pataria klubo Vilniaus „Rytas“ treneris Evaldas Kandratavičius. Jo treniruojamų krepšininkų manymu, didelis privalumas, jei sportuojantis žmogus aukoja kraujo. Kraujo donorystė svarbi ir sportininkams Vilniaus „Rytas“ klubo krepšininkas Mindaugas Girdžiūna...
Laisvalaikis
Gruodžio 14 d. Vilniaus kongresų rūmuose ir gruodžio 15 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras su savo vadovu Gintaru Rinkevičiumi ir kviestiniais solistais meta iššūkį amerikietiškų kalėdinių hitų vajui ir parduotuvių šturmui siūlydami bent vieną vakarą susigrąžinti tikrąją Advento dvasią ir rimtį. Neturiu jokio nusistatymo prieš „Happy Holiday" ar „Santa Claus Is Comin' to Town". Puikios, melodingos, šventinės dain...
Įvykiai
„Wizz Air“, sparčiausiai auganti aviakompanija Europoje ir pirmaujanti žemų sąnaudų oro bendrovė centrinėje ir Rytų Europoje, pervežė 7 milijonus keleivių Lietuvos žemų sąnaudų maršrutais. Laimingoji 7-milijoninė keleivė atvyko į Vilniaus oro uostą iš Eindhoveno ir jai buvo įteiktas bendrovės kelionės čekis.   „Džiaugiamės šiuo itin svarbiu visai bendrovei pasiekimu Lietuvoje. Nuo pat pirmojo mūsų skrydžio prieš septynerius metus iš Vilniaus 2011 m. baland...
Įvykiai
Daugiau kaip 40 Lietuvos profesinių sąjungų vieningai skelbia palaikymą mokytojams ir rengia masinę protesto akciją „Paskutinis skambutis“. Sekmadienį, 14 valandą numatomos eitynės ir protesto mitingas prie Vyriausybės. Su mokytojais ir už mokytojus. Šia akcija norima parodyti, kad pedagogai yra ne vieni ir  visuomenė solidarizuojasi su mokytojais ir kad  kiekvieno mokytojo reikalas tampa bendru reikalu.  14 valandą gyva žmonių grandine susikabins rankomis...
Įvykiai
Gruodžio 3 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyko padėkos vakaras, į kurį  susirinko daugiau nei keturi šimtai savanorių iš visos Lietuvos, paskyrusių savo laiko Lietuvai – įvairioms savanorystės veikloms. Filharmonijoje vyko vieno iš kertinių valstybės atkūrimo šimtmečio projektų „Šimtmečio dovanos“ finalinis renginys. Vos kiek daugiau nei prieš metus startavęs „Šimtmečio dovanų“ projektas suvienijo daugiau nei 400 000 žmonių, kurie Lietuvai padova...
Verslas
Dalijimosi automobiliais bendrovė „CityBee“ paskelbė, kad nuo šiandien jų klientams prieinamas vienas iš praeitų metų konkurso „Metų automobilis 2018“ tautos automobilio kategorijos lyderių – prabangus krosoveris „Alfa Romeo Stelvio“. Iš viso jų „CityBee“ autoparke bus du. Vienas į gatves išriedės Vilniuje, o kitas – Kaune. Automobilį išbandę Lietuvos ir Latvijos automobilių žurnalistai teigia, kad „Stelvio“ – lengvai valdomas miesto visureigis, kuriame su...