Pavasarinis organizmo alinimas: kaip to išvengti?

Prasidėjus pavasariui žmonės neretai iškrenta kaip lapai. Pasak mitybos specialistų, tą lemia ne tik nusilpęs, vitaminų bei mineralų stokojantis organizmas, bet ir drastiškos priemonės, kurių imamasi siekiant greito rezultato. Norint gerai atrodyti, puikiai jaustis ir ilgai gyventi, subalansuota mityba bei kasdienis judėjimas yra svarbiausi veiksniai.

„Žiemą imuninė sistema nuolat kovoja su gresiančiais susirgimais, todėl artėjant pavasariui būna nusilpusi. Atšilus orams daugelis pradeda rūpintis savo išvaizda ir imasi visokių būdų jai tobulinti: pradedama sportuoti, perdėtai susirūpinama mityba, alinamasi įvairiomis dietomis – viskas daroma drastiškai. Dėl tokio entuziastingo savęs tobulinimo užpuola peršalimo ligos, nusilpsta ir valia – tokiu būdu dingsta motyvacija toliau siekti tikslų. Deja, žmonės linkę į kraštutinumus: norisi visko čia, dabar ir greitai“, – apgailestavo įmonės „Sveika persona“ savininkė Laura Beržanskaitė-Bulovienė.

Tomas Edisonas dar XX a. pr. yra pasakęs, kad vietoj to, jog skirtų vaistus, ateities gydytojai skatins pacientus susirūpinti savo kūno sandara, dieta, ligų prevencija. O prevenciją sudaro neatskiriamas trejetas: sportas, poilsis (gebėjimas atsipalaiduoti) ir optimali mityba.

Kraštutinumai – ne į naudą

L. Beržanskaitės-Bulovienės teigimu, optimali mityba reiškia įvairų dienos racioną, sudarytą iš skirtingų maistinių medžiagų: baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralų, vitaminų ir pakankamo vandens kiekio. Organizmui būtina duoti tokius maisto produktus bei papildus, kad kūnas būtų sveikas ir darbingas. Tačiau neretai imamasi labai drastiškų mitybos variantų ir pasišvenčiama, pavyzdžiui, tik baltyminei, agurkų, skysčių ar net bado dietoms.

„Jei visą žiemą valgomi cepelinai, rūkoma, o „susiimti“ ketinama tik pavasarį, drastiškos permainos sukelia organizmui daug streso. Reikia suprasti, jog dauguma ligų atsiranda kaip nekokybiškos mitybos išdava. Jeigu asmuo suvoktų, kad tai, ką neatsakingai vartoja: netinkamą maistą, gazuotus, saldžius gėrimus arba perteklinį vaistų kiekį – daro žalą ir gali negrįžtamai paveikti sveikatos būklę, galbūt elgtųsi kitaip“, – svarstė sveikos gyvensenos specialistė.

Tinkamiausia – sezoninė mityba

Visgi net ir tie, kurie renkasi sveikatai naudingą maistą, negauna dalies reikalingų vitaminų, mineralų, riebalų bei angliavandenių. L. Beržanskaitė-Bulovienė įsitikinusi: organizmui ypač tinkama – ekologiška mityba. Žiemą iš svetur atvežtos daržovės niekad neturės tų mineralų, kuriais pasižymi nuskintosios iš šiltnamio vasaros metu. Verta atkreipti dėmesio į sezoninę virtuvę: šaltuoju laikotarpiu patartina rinktis burokėlius, kopūstus, ankštines daržoves, raugintas, džiovintas ar iškart po derliaus nuėmimo užšaldytus vaisius bei daržoves – juose išlieka didžiausias vitaminų, antioksidatntų bei mineralinių medžiagų kiekis.

„Pavasaris – tai pereinamasis metas, kada skatinčiau vartoti šaldytas daržoves, vaisius. Siūlau atkreipti dėmesį į sėklas: linų sėmenys, saulėgrąžų, moliūgų, kanapių bei chia sėklos yra puikūs baltymų šaltiniai, turtingi būtinais riebalais, mineralais, vitaminais. Sėklos pasižymi geru poveikiu virškinimui, širdžiai, imuninei sistemai, jose gausu antioksidantų. Atkreipčiau dėmesį ir į vietinių arbatų: čiobrelių, melisų, gauromečio ir kitų – naudą“, – sakė specialistė, pridurdama, kad svarbu rinktis kuo natūralesnius, mažiau apdirbtus, šalies ūkiuose išaugintus produktus bei, kiek tik įmanoma, viską gamintis pačiam.

Kelias į sveikuolių širdis – per ūkyje išaugintą maistą

Ypač dideliu ekologiško maisto pasirinkimų šią dieną pasižymi Vilniuje esantis „Benedikto“ turgus, kuriame prekiaujama lietuviškų ūkių atstovų produkcija. Atokesnėse šalies vietose – nepaprastai švari aplinka, ten nėra vykdoma aktyvi ūkinė veikla. Tokios sąlygos yra ypač palankios ekologiškos produkcijos augintojams.

Viena iš naujausiai „Benedikto turguje“ atsidariusių sveikatai naudingų produktų prekyviečių – balandžio 18 d. duris atvėrusi Ilzenbergo dvaro ūkio krautuvėlė. Ilzenbergo dvaras, esantis švarios gamtos apsuptame Rokiškio kampelyje, geba pagaminti tiek produkcijos, kad ši pasiekia ir miestiečius.

Jonas Dalis, žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergo dvaras“ vadovas, teigė, kad tarp tiekiamos produkcijos jau atsirado ridikėliai, prieskoninės žolės bei lapinės daržovės; netruks pasirodyti svogūnai bei įvairios kitos šviežios daržovės.

„Ūkio veikla paremta sezoniškumu. Dėl to vasarą prekiaujame pomidorais, agurkais, uogomis. Rudenį – morkomis, bulvėmis, obuoliais, juodaisiais bei raudonaisiais serbentais, šilauogėmis, kriaušėmis“, – vardijo J. Dalis.

Ilzenbergo ūkio laukai yra neteršiami, todėl žemė, kurioje auginami produktai, apsaugoma nuo kitų agrochemizuotų ūkių poveikio. Tokiomis sąlygomis išauginti produktai išsiskiria sudėtyje esančiomis maisto medžiagomis: turi daugiau vitaminų, svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, geležis, chromas bei antioksidantų, angliavandenių ir baltymų.

„ Ilgą laiką veikiami prasto maisto su stipriais priedais (saldikliais, skonio stiprikliais, įvairiais padažais) mūsų receptoriai atpranta atskirti gerą maistą nuo prasto. Tačiau organizmas tą skirtumą jaučia ir po tam tikro laiko „praneša“ ligomis. Pavasaris, kai jaučiamės nusilpę – tinkamiausias metas susirūpinti mityba“, – teigė J. Dalis.

ilzenbergodvaras benediktoturgus jonasdalis ekologiškiproduktai ūkiokrautuvėlė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Greičiausiai auganti aviakompanija Europoje „Wizz Air“ skelbia specialią „rožinio“ penktadienio akciją ir siūlo 10 proc.* nuolaidą visiems skrydžiams, užsakytiems nuo lapkričio 15 iki 22 dienos. Akcija galioja keleiviams, keliaujantiems 11–55 žmonių grupėmis. Taip pat kelionės turi būti įvykdytos iki 2019 metų kovo 31 dienos.  Žiemos sezonui jau visai netrukus prasidedant, „Wizz Air“ siūlo Lietuvos keleiviams pasinaudoti galimybe įsigyti bilietų itin žemom...
Įvykiai
Europos šalių kino forume „Scanorama“ tradiciškai pristatomi naujausi lietuvių kino darbai. Trečiadienio vakarą festivalio lankytojai išvydo tarptautinį pripažinimą jau pelniusio jauno rusų režisieriaus Ivano I. Tverdovskio filmą „Šoklys“. Lietuva kartu su Airija ir Prancūzija yra mažosios bendros gamybos dalyvė.  „Labai džiaugiuosi, kad mūsų profesionalai prisideda prie gero autorinio kino kultūros puoselėjimo. Tikiu, kad Lietuvos sinefilams Ivano I. Tver...
Įvykiai
Lapkričio 18-ąją, sekmadienį, minėsime Pasaulinę dieną žuvusiems eismo įvykiuose atminti.  Kviečiame dar kartą atkreipti dėmesį į atsakomybę už savo elgesį kelyje, ir kartu išreikšti solidarumą ir dvasinį palaikymą, skirtą šeimoms, kurios išgyvena netektis dėl eismo įvykiuose prarastų savo šeimos narių, draugų, pažįstamų.  Pagrindinis šios atmintinos (simbolinės) dienos tikslas – dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo...
Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Sportas
Lapkričio 8-11 dienomis Vilniuje įvyks karščiausias metų ledo ritulio renginys – „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras, kuriame Lietuvos nacionalinė ledo ritulio rinktinė pradės naująjį savo istorijos etapą. Vilniaus „Pramogų“ arenoje įvyksiantis renginys šiemet bus gerokai pasikeitęs – puikiai žinomus rėmėjus pritraukęs Baltijos šalių rengiamas turnyras turės šešias dalyves, kurios varžysis dvejose grupėse. Iš viso per keturias dienas ledo ritu...
Kultūra
Ketvirtadienio vakarą Vilniuje prasideda 16-asis Europos šalių kino forumo „Scanorama“ sezonas. Jau 16 metų „Scanorama“ kerta visą Europą – nuo Šiaurės iki jos Pietų, supažindindama su ryškiausiais europietiškais filmais ir kviesdama mėgautis geru kinu iš įvairių Europos šalių. Šiemet kruopščiai atrinkti ir sugrupuoti filmai iš 34 šalių suguls į 12 tradicinių „Scanoramos“ programų. „Šiemet savo programą ruošėme galvodami ne tik apie kasmet besilankančius f...