Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Prakalbus apie itališkus padažus, mintyse pirmiausia iškyla kalnuotas Ligūrijos regionas ir ryškiai žalios spalvos genujietiškas pesto padažas (it.pesto alla genovese) – vienas garsiausių padažų pasaulyje. Pirmą kartą jo receptas užrašytas XIX amžiuje ir nuo tada nepakito. Žinoma, kaip įprasta Italijoje, kiekviena šeima turi savo „originalų“ receptą, paveldėtą iš senelės ar prosenelės.

Jeigu norėtumėte tikrą genujietišką pesto padažą, reikėtų įsigyti marmurinę trintuvę (it.mortaio) ir turėti daug kantrybės, nes visas darbas atliekamas rankomis. Iš čia ir padažo pavadinimas –pestarereiškia trinti, mindžioti. Be abejo, šiais laikais galima taupyti laiką ir padažą ruošti elektrinėje trintuvėje.

Beje, Italijoje egzistuoja ne tik genujietiškas pesto padažas – visi trinti padažai vadinami tuo pačiu žodžiu pridedant pagrindinį ingredientą ar vietovę, pavyzdžiui, pesto alla trapanesepesto alla sicilianair t. t. F. Baglini siūlo išbandyti tris skirtingus pesto padažų receptus.

Genujietiškas pesto padažas (4 porcijos)

50 g šviežių baziliko lapelių

100 ml alyvuogių aliejaus

60 g tarkuoto parmidžano

30 g tarkuoto pekorino

16 g kedrinių pinijų

1 skiltelė česnako

Šiek tiek stambios druskos

Gaminimas

1. Gaminant tradicinį genujietišką pesto padažą baziliko lapelių neplaukite vandeniu, bet nuvalykite minkšto audinio skiaute.

2. Į trintuvą suberkite česnaką, baziliko lapelius, kedrines pinijas, druską ir sutrinkite. Suberkite likusius ingredientus ir sutrinkite dar kartą. Padažo masė turi būti vientisa.

3. Patiekite su spagečiais.

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2–3 dienas.

Patarimas. Genujietišku pesto padažu taip pat galite pertepti lazaniją (vietoj mėsos padažo) ar vieno kąsnio užkandžius.

Genujietiškas pesto padažas, Waldrebell/Pixabay.com nuotr.

Sicilietiškas pesto padažas (4 porcijos)

500 g nedidelių šviežių pomidorų

50 g kedrinių pinijų

150 g alyvuogių aliejaus

1 skiltelė česnako

20 šviežių bazilikų lapelių

100 g tarkuoto parmidžano

150 g rikotos sūrio

Šiek tiek smulkios druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

1. Pomidorus nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

2. Nulupkite česnako skiltelę.

3. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

4. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir plakite iki vientisos masės.

5. Sicilietiškas pesto padažas ypač tinka sucasareccemakaronais (trumpi, s formos).

6. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2 dienas.

Patarimas. Sicilietiškas pesto padažas turi daugybę variacijų, todėl vietoj kedrinių pinijų riešutų galite naudoti luptus migdolus.

Sicilietiškas pesto padažas, Eiladung zum Essen/Pixabay.com nuotr.

Apulietiškas pesto padažas (4 porcijos)

400 gr džiovintų pomidorų aliejuje

30 gr kedrinių pinijų

20 g luptų migdolų

5 švieži baziliko lapeliai

Šiek tiek maltų juodųjų pipirų, raudonėlio

Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas

1. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

2. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei gaunasi per sausa, įlašinkite kelis papildomus šlakelius alyvuogių aliejaus.

3. Pesto padažas iš džiovintų pomidorų tinkamiausias surigatonimakaronais (stambūs, trumpi).

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 3 dienas.

Patarimas. Gamindami apulietišką padažą nenaudokite druskos, nes jos jau būna džiovintuose pomidoruose, todėl padažas gali gautis per sūrus. Beje, tradiciškai Apulijoje pomidorai džiovinami ant namų stogų ir terasose, o vėliau konservuojami aliejuje.

lrt.lt
BAZILIKŲ PADAŽAS PESTO UNESCO PAVELDAS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikiui
Mes siūlome jums tam tikrą išbandymą, kuriam reikia pastabumo. Priimsite iššūkį? Šiame paveikslėlyje pasislėpė 10 žmonių. Raskite juos! Mes pridursime, jog vienas žmogus nėra aiškiai matomas, todėl, jei radote devynis žmones, tai jau yra geras rezultatas. Atsakymas
Įvykiai
Kiekvienas, kuris nori išbandyti save gatvės muzikanto rolėje bei dalintis savo talentu ir kūryba su aplinkiniais, turėtų suklusti – kovo 15 dieną, penktadienį, prasideda dalyvių registracija į „Gatvės muzikos dienąׅ“. Kasmet prasidėjus pavasariui, laukiama ne tik šilumos, bet ir naujų muzikos garsų, kurie palaipsniui pripildo miestų erdves ir džiugina vaikštinėjančius miestų gyventojus bei svečius. GMD idėjos autorius, dainininkas Andrius Mamontovas ne ka...
Laisvalaikis
Prisiimate atsakomybę ar jos vengiate? Ar esate pilietiški? Patriotiškumas lygu –pilietiškumui? Pirmą kartą Lietuvos istorijoje sukurtas unikalus pilietiškumo testas kviečia pamatuoti, ar pakankamai prisidedate prie savo šalies ir aplinkos gerovės. Testo kūrėjai, Nacionalinių jaunimo pilietiškumo apdovanojimų „Tėvyne mūsų“ organizatoriai teigia, kad testo rezultatai nustebins net tuos, kurie iš pradžių save laikė pilietiškais. Žymių žmonių filosofija parem...
Sportas
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe – LKL“) mače Vilniaus „Rytas“ (17-6) patyrė šeštąją nesėkmę. Vilniečiai namuose 59:85 (18:17, 24:14, 21:10, 22:18) nusileido Kauno „Žalgiriui“ (21-3).  Nuo pat susitikimo pradžios aikštelėje vyravo lygi kova. Penktąją susitikimo minutę M. Grigonis dvitaškiu persvėrė rezultatą „Žalgirio“ naudai (9:10). Netrukus pastarasis pridėjo dvi taiklias baudas ir kauniečiai įgijo trapą 3 persvarą (9:12). Paskutinėmis pirmojo ketvirči...
Laisvalaikis
Artėjantis ilgasis savaitgalis – puiki proga pakeliauti ir geriau pažinti Nepriklausomybės atkūrimo dieną švenčiančią Lietuvą. Apsipręsti, kuriuos istorinius, gamtos ir kultūrinius objektus lankyti, bei suplanuoti kelionę technologijų ekspertai pataria išmaniai – naudojantis mobiliosiomis programėlėmis ir žemėlapiais.   Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi 4 patarimais, kaip paprasčiau pažinti ir atrasti Lietuvą.  ...
Įvykiai
Atsiliepdami į Ukrainos prašymą, Lietuvos oro uostai tikslina anglišką šios šalies miestų rašybą. Vilniaus oro uoste, kuriame vykdomi skrydžiai į Kijevą ir Lvovą, nuo šios savaitės angliškose lentelėse „Kiev“ virs „Kyiv“, o „Lvov“ – „Lviv“. Šių pokyčių priežastis – perėjimas prie naujos, ukrainietišku tarimu paremtos transkripcijos. Iki šiol angliški Ukrainos miestų pavadinimai buvo rašomi remiantis rusišku tarimu. „Lietuvos oro uostai supranta ir palaiko...
Įvykiai
Daiva Šabasevičienė   Jubiliejai iš esmės nekeičia gyvenimo, tačiau juos švęsti – privaloma. Tad švęskime kartu! Kovo 6 dieną teatro pasaulis švenčia vieno garsiausių Lietuvos režisieriaus Oskaro Koršunovo penkiasdešimtmetį. Rodos, taip neseniai jis buvo vadinamas išskirtiniu jaunosios kartos režisieriumi Europoje, tačiau susidomėjimas jo darbas neatslūgo per visus iki dabar slinkusius tris dešimtmečius. Koršunovo teatro pamatai buvo pradėti dar 1990-aisia...
Laisvalaikis
Tradicinis Užgavėnių patiekalas – blynai, kurie nebūtinai turi būti saldūs ar tokie, kuriuos mes esame pripratę valgyti kasdien. Per šias Užgavėnes palepinkite savo artimuosius ne tik blynais su šilauogėmis, bet ir blynais be glitimo, su morkomis ar net ožkos sūriu.  Purūs blynai su šilauogėmis Reikės: 2 stiklinių miltų, 2 valgomųjų šaukštų cukraus, 4 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, ¼ arbatinio šaukštelio druskos, 1 kiaušinio, 1 su puse stiklinės gri...
Sportas
Klaipėdos „Neptūnas“ (18-5) išlieka neįmenama mįsle daugkartiniams Lietuvos čempionams. Kazio Maksvyčio auklėtiniai sausakimšoje „Švyturio“ arenoje 81:71 (23:15, 25:22, 16:19, 17:15) pranoko Kauno „Žalgirį“ (20-3) bei išlieka vieninteliu klubu „Betsafe–LKL“ pirmenybėse išrašančiu pralaimėjimus kauniečiams. Dvikovą klaipėdiečiai pradėjo surakindami varžovus gynyboje – per pirmąsias šešias minutes „Žalgiris“ pelnė vos 5 taškus. Nuo suolo pakilęs Tomas Delini...