Amerikietiška svajonė virtuvėje – ranka pasiekiama ir Lietuvoje

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir apsipirkimo įpročius. Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė dalinasi pastebėjimais apie amerikiečių valgymo tradicijas bei tikros klasikos – amerikietiškų blynelių – receptu.

Klevų sirupas – Šiaurės Amerikos gintaras

Černę Amerikoje labiausiai nustebino platus paruoštų produktų, gaminant leidžiančių peršokti vieną ar kelis žingsnius, pasirinkimas: „Amerikoje tai įprasta dėl itin spartaus gyvenimo tempo. Pastebėjau, kad ten žmonės stengiasi apsipirkti „į priekį“, o lentynose daugiausiai galima rasti itin didelių produktų pakuočių, skirtų šeimoms arba vartoti ilgesnį laiką“.

Besilankant Amerikoje A. Černei teko paragauti daugelio tradicinių amerikietiškų patiekalų – nuo klasikinių Čikagos dešrainių iki garsiojo Niujorko sūrio torto. Visgi, kaip vienas gardžiausių amerikietiškų skonių jos šeimai atminty išliko amerikietiški blyneliai. Tiek stori ir purūs, patiekiami su klevų sirupu, tiek ploni, gausiai pagardinti kremu, uogomis ir milteliniu cukrumi.

„Klevų sirupas, vadinamas Šiaurės Amerikos regiono skystuoju gintaru, tinka ne tik prie blynų ar vaflių, bet ir kartu su obuolių pyragu arba kaip ledų ir kokteilių pagardas. Jis taip pat dažnai naudojamas kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų ar pudingų gamybai“, - sako A. Černė.

Iš šios šalies maisto tinklaraštininkė taip pat parsivežė vieną mėgstamiausių pusryčių patiekalų – avižinę košę su bananu ir riešutų sviestu. Anot jos – šių trijų ingredientų skoniai idealiai dera tarpusavy, o dėl savo maistinių savybių suteikia daug energijos dienos pradžiai.

Na, o tam, kad net ir praūžus amerikietiškai savaitei kiekvienas, kada panorėjęs galėtų prisiminti amerikietiškos svajonės skonį, A. Černė dalijasi savo pamėgtu amerikietiškų blynelių receptu, idealiai tinkančiu lėtiems savaitgalio pusryčiams.

„Šių blynų tešla yra tirštesnė, dažnai jie yra formuojami gana dideli ir kepami ant silpnos ugnies. Nors jų tešla dažnai ruošiama su pienu, rekomenduočiau jį keisti raugintomis pasukomis – nuo to blyneliai taps dar puresni. Iškepus blynus tradiciškai sudedu į aukštą stirtą ir apšlakstau klevų sirupu. Šalia jų tinka ir gabalėlis sviesto“, - šypsosi maisto tinklaraštininkė A. Černė.

Ingredientai:

  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. sodos
  • ½ arb. š. druskos
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 ¼ stiklinės (310 ml) raugintų pasukų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 60 g tirpinto sviesto

Pateikimui:

  • miltelinio cukraus
  • klevų sirupo
  • šviežių uogų

Paruošimo būdas:

  • Paruoškite blynų tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį;
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinius, raugintas pasukas, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir gerai išmaišykite;
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar samteliu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes, kol apatinė blyno pusė gražiai apskrus, o viršutinėje neapkepusioje blyno pusėje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynelius ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę;
  • Iškepusius blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus;
  • Iškeptus blynelius apibarstykite milteliniu cukrumi, apšlakstykite klevų sirupu ir pagardinkite šviežiomis uogomis.

Skanaus!

KLEVŲ SIRUPAS AMERIKIETIŠKI BLYNELIAI ASTA ČERNĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Europos šalių kino forume „Scanorama“ tradiciškai pristatomi naujausi lietuvių kino darbai. Trečiadienio vakarą festivalio lankytojai išvydo tarptautinį pripažinimą jau pelniusio jauno rusų režisieriaus Ivano I. Tverdovskio filmą „Šoklys“. Lietuva kartu su Airija ir Prancūzija yra mažosios bendros gamybos dalyvė.  „Labai džiaugiuosi, kad mūsų profesionalai prisideda prie gero autorinio kino kultūros puoselėjimo. Tikiu, kad Lietuvos sinefilams Ivano I. Tver...
Įvykiai
Lapkričio 18-ąją, sekmadienį, minėsime Pasaulinę dieną žuvusiems eismo įvykiuose atminti.  Kviečiame dar kartą atkreipti dėmesį į atsakomybę už savo elgesį kelyje, ir kartu išreikšti solidarumą ir dvasinį palaikymą, skirtą šeimoms, kurios išgyvena netektis dėl eismo įvykiuose prarastų savo šeimos narių, draugų, pažįstamų.  Pagrindinis šios atmintinos (simbolinės) dienos tikslas – dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo...
Laisvalaikis
Lapkričio 22 d. pirmąkart Lietuvoje koncertuosiantis garsus vokiečių pianistas Niklas Paschburg naujausiame vaizdo klipe atgaivino kultiniu vadinamą riedlenčių sporto filmą. Muzikantas naujo singlo „Anew“ vaizdo klipe panaudojo ištraukas iš 1962 m. išleistos riedlenčių populiarinimui skirtos juostos „America’s Newest Sports“. Originalaus filmo, kurį nufilmavo dokumentinių filmų režisierius Bruce Brown, trukmė yra 11 min., todėl kuriant N. Paschburg video j...
Laisvalaikis
Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų. „Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti viena...
Laisvalaikis
Po ilgo laiko – nauja lietuviška daina „Liūdnos akys“. Pirmą kartą – toks magiškas ir tiek daug jėgų pareikalavęs vaizdo klipas. Su dviem geromis naujienomis grupė „Garbanotas“ žengia į paskutinį rudens mėnesį. Trečia, svarbiausia – gruodžio mėnesį kolektyvas išleidžia pirmąjį vien lietuviškų dainų albumą „Paskutinė saulė“.  „Prieš tris metus sėdėjau vienoje Vilniaus kavinių, nusiminęs, nes, matyt, svarsčiau kažkokias ateities vizijas. Kaip kažką pasakyti...
Sportas
Ketvirtadienį Vilniuje startavusiame „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyre dramatišką pergalę po baudinių serijos iškovojo Lietuvos nacionalinė rinktinė.   Per plauką nuo pergalės per pagrindinį laiką buvę lietuviai galiausiai buvo priversti žaisti pratęsimą, tačiau nepalūžo ir iškovojo pirmąją naujojo trenerio Danielio Lacroix pergalę su Lietuvos rinktine – Japonijos rinktinę įveikę po baudinių serijos – 3:2.   Pirmasis kėlinys sėkmingesnis buvo...
Sportas
Lapkričio 8-11 dienomis Vilniuje įvyks karščiausias metų ledo ritulio renginys – „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras, kuriame Lietuvos nacionalinė ledo ritulio rinktinė pradės naująjį savo istorijos etapą. Vilniaus „Pramogų“ arenoje įvyksiantis renginys šiemet bus gerokai pasikeitęs – puikiai žinomus rėmėjus pritraukęs Baltijos šalių rengiamas turnyras turės šešias dalyves, kurios varžysis dvejose grupėse. Iš viso per keturias dienas ledo ritu...
Kultūra
Ketvirtadienio vakarą Vilniuje prasideda 16-asis Europos šalių kino forumo „Scanorama“ sezonas. Jau 16 metų „Scanorama“ kerta visą Europą – nuo Šiaurės iki jos Pietų, supažindindama su ryškiausiais europietiškais filmais ir kviesdama mėgautis geru kinu iš įvairių Europos šalių. Šiemet kruopščiai atrinkti ir sugrupuoti filmai iš 34 šalių suguls į 12 tradicinių „Scanoramos“ programų. „Šiemet savo programą ruošėme galvodami ne tik apie kasmet besilankančius f...
Įvykiai
Eidamas 69 metus antradienį mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Pranešama, kad aktorius sirgo, bet dirbo iki paskutinės dienos. Užuojautas šeimai ir artimiesiems jau pareiškė šalies Prezidentė, Premjeras ir Seimo Pirmininkas.