3 nesudėtingi receptai kavos ir desertų mėgėjams

Daugeliui įprasta pietus ar vakarienę užbaigti desertu. O skanumynas ir kava – klasika tapęs derinys po pagrindinio patiekalo. Jei be jo neįsivaizduojate savo savaitės, kodėl neišmėginus tokios kombinacijos kiek kitaip? Kavos ekspertė siūlo šį gėrimą naudoti ir desertų gamyboje.

„Mėgstate pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė Ieva Kulikauskienė.

Pasak I. Kulikauskienės, skirtingos kavos rūšys gali papildyti norimo skanumyno skonį, subtiliai išryškinti kitus ingredientus ar netgi juos nustelbti: „Arabikos ir robustos kavos pupelės – populiariausios, o jų skirtingų skonių yra tikrai plati paletė. Arabikos sutinkame įvairesnį skonių spektrą, o robustos turi daugiau kofeino ir kiek stipresnį skonį. Tad galime atrasti tiek saldžios, tiek rūgščios ar netgi karčios kavos. Tačiau ji pasižymi kompleksiškumu ir turi įvairiausių poskonių – karamelės, vaisių, riešutų, šokolado, gėlių ar prieskonių. Žinodami, kurie ingredientai dera tarpusavyje ar vieni kitus išryškina, galite su kava eksperimentuoti ir maisto gamyboje.“

Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. Kavos ekspertė I. Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.

„Tradicinį italų desertą „Panna Cotta“ galite pagardinti stipriu espreso kavos puodeliu. Ryškus skonis su šokolado kartumu išsiskirs iš kitų ingredientų ir ragaujant jau pagamintą skanumyną, jį tikrai jausite. Jei desertas – itin saldus, espresas padės subalansuoti skonius.

Ruošiant pyragą ar kitokį gardėsį su riešutais, vaisiais ar uogomis ir kava, išmėginkite tas rūšis, kuriose yra jaučiamos atitinkamų skonių natos. Pavyzdžiui, pyragui su riešutais, rinkitės kavą su riešutų atspalviu, kepiniams su uogomis – uogų poskoniais pasižyminčias rūšis. Tai padės išryškinti ir sustiprins pagrindinius gardumynų akcentus“, – pataria I. Kulikauskienė.

Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.

„Panna Cotta“ su kava

Ingredientai:

45 g cukraus pudros

2 v. š. želatinos

200 ml stiprios espreso kavos

180 ml riebios grietinėlės

1 vanilės lazdelės

110 ml vandens

Gaminimas:

Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.

Kavos ir graikinių riešutų pyragas

Ingredientai:

50 g rudojo cukraus

190 g cukraus

Didelės saujos graikinių riešutų

Žiupsnelio cinamono

100 g sviesto

2 kiaušinių

150 g miltų

150 ml natūralaus jogurto

Šlakelio vanilės ekstrakto

3 a. š. šviežiai maltos kavos

1 a. š. kepimo sodos

Šlakelio aliejaus

2 a. š. miltų pabarstymui

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.

Kavos kremas su plakta grietinėle

Ingredientai:

250 g cukraus

8 kiaušinių trynių

20 g želatinos

500 ml grietinėlės

200 ml espreso kavos

Gaminimas:

Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite! Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišant plakimo šluotele. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.

BNS
Kava Desertas Receptas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Lietuvoje užkastas 1000 EUR lobis ir visi kviečiami į lobio paieškas. Taip sutelktinio finansavimo platforma „Profitus“ nusprendė pažiūrėti, kiek lietuvių pasiruošę atsistoti nuo fotelių dėl 1000 EUR ir kibti į paieškas. Lobio paieškos prasideda spalio 14 d. ir visi nusprendę dalyvauti paieškose kiekvieną dieną gaus užuominas, kur yra užkastas lobis. Sutelktinio finansavimo platformos „Profitus“ rinkodaros vadovas Egidijus Sys pasakoja, kad paieškose gali...
Įvairios
Viena labiausiai apkrautų Lietuvos valstybinės reikšmės transporto arterijų – magistralinio kelio A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas nuo 10,000 iki 95,000 km pradėtas rekonstruoti pagal automagistralėms keliamus reikalavimus. Po rekonstrukcijos minėtu ruožu bus galima važiuoti 130 km/h greičiu vasarą ir 110 km/h greičiu žiemą. „Transporto srautas tarp Vilniaus ir Kauno magistralėje A1 yra didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Tad eismo sąlyg...
Verslas
„Nokia“ telefonų gamintojai „HMD Global“ šiandien pristatė naujus „Nokia“ telefonų ir jų priedų modelius ir paskelbė, kada Lietuvos rinkoje bus galima jų nusipirkti. Pristatyti du išmanieji – „Nokia7.2”, „Nokia 6.2“ ir trys paprastesni, funkciniai „Nokia“ telefonai – „Nokia Tough 800”, „Nokia 2720 Flip“ ir „Nokia 110“. Belaidės „Nokia Power Earbuds“ ausinės mes iššūkį panašiems produktams rinkoje tiek kainos, tiek techninių savybių prasme. Patenkinti bus...
Būstas
Namo statybos – sudėtinga, daug laiko ir piniginių investicijų reikalaujanti tema. Tačiau kartu tai svarbus žingsnis kokybiško gyvenimo link, kurį privalu žengti teisinga linkme. Apie namo statybas ir brangiausiai kainuojančias klaidas namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame seminare pasakojo „ABC namas“ bendraįkūrėjas Aurelijus Bambalas. Šiandien vartotojams ypač svarbus turto likvidumas, ar ateityje bus lengva būstą parduoti, išnuomoti. Pasak seminaro l...
Įvairios
Ar žinote, ką naujo moka ir gali jūsų išmanusis telefonas? „Google“ ir „Apple“ jau pristatė naujausias savo mobiliųjų operacinių sistemų versijas – „Android 10“ ir „iOS 13“. Jei dar neišstudijavote visų naujovių, pasiruoškite būti nustebinti – atraskite valdymą gestais, mėgaukitės tamsiojo ekrano privalumais, kurkite savo „memodžius“ ir pan. „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė apžvelgia svarbiausias ir įdomiausias „Android 10“ ir „iO...
Kultūra
Į Lietuvą atkeliauja po visą pasaulį gastroliuojantis profesionalus teatras „TNT Theatre Britain“, kuris jau 4 dešimtmetį sėkmingai bendradarbiauja su prodiusavimo kompanija „American Drama Group Europe“. Šio teatro unikalumas slypi tame, jog jis neturi savo teatro patalpų. Nors ir repeticijos vyksta Miunchene, „TNT Britain“ keliauja po visas Europos šalis bei plečiasi į Aziją ir P. Ameriką. Viskas prasidėjo dar praeito amžiaus 8 dešimtmetyje, kai amerikie...
Įvairios
Daugiau nei milijardą aktyvių vartotojų visame pasaulyje turintis socialinis tinklas „Instagram“ pasižymi įkvepiančiu turiniu įvairiose srityse, viena jų – kelionės. Visame pasaulyje galima atrasti įspūdingų vietų, kuriose kiekvienas norėtų įsiamžinti ir vaizdingais kadrais pasidalinti su savo sekėjais. Kelionių organizatorius „Novaturas“ išskyrė 10 „Instagram“ kadro vertų vietų, kurias rekomenduoja aplankyti keliautojams. „Stebuklų sodas“ (Dubajus, JAE) V...
Lietuvoje
Per pirmą 2019 pusmetį, atlikdami savo darbą, nuo agresyvių šunų nukentėjo net 12 Lietuvos pašto laiškininkų ir ši tendencija nedžiugina – tokių atvejų kasmet daugėja 30 proc. Kad darbuotojų sužalojimų  sumažėtų, spalio mėnesį Lietuvos paštas pradėjo prevencinę kampaniją „Šuo (ne)kanda“: jos metu pašto skyriuose gyventojams nemokamai dalinami specialūs lipdukai, skirti pažymėti kiemus, kuriuose yra palaidų šunų, gyventojai į pašto dėžutes gaus į šią proble...
Įvairios
Prieš kelerius metus iš valstybės išsinuomoję žemę vystytojai, šiuo metu aktyviai dirbantys ties šių teritorijų vystymo klausimais, staiga pasijuto lyg nusipirkę katę maiše. Vos per pastaruosius trejus metus pasikeitęs dvidešimtmetį egzistuojančio teisinio reguliavimo interpretavimas gali akimirksniu jiems virsti milžiniškais nuostoliais, o problemiškų Lietuvos miestų teritorijų vystymą įšaldyti dešimtmečiams. Toks scenarijus, pasak Mindaugo Statulevičiaus...